Bulletin artiklar

Fråga en infödd

Vissa kanske kallar det en oförmåga att koppla av från arbetet, medan andra väljer att kalla det “att upprätthålla ett yrkesmässigt intresse”.

Språk finns överallt. Som översättare är det omöjligt att stänga av helt ¬– inte ens i de mest fantastiska av omgivningar.

Omgivningarna blir inte mycket mer fantastiska än vid Alhambra i Granada, som jag nyligen hade förmånen att besöka. Men mina minnen är inte bara från morisk arkitektur och den hisnande utsikten över staden nedanför, med Sierra Nevada i bakgrunden.

Jag måste ha stått i säkert fem minuter och förundrat mig över denna anspråkslösa skylt. Mina kunskaper i spanska är begränsade, och den som översatte denna skylt till engelska gjorde förmodligen ett bättre jobb än jag skulle ha gjort åt andra hållet (om detta verkligen var resultatet av mänsklig översättning). Men det är egentligen inte poängen.

Poängen är att om jag av någon anledning hade behövt varna mina spanska gäster för att komma hem till mig på grund av de rådande omständigheterna, skulle jag inte ens försökt att tillhandahålla översättningen själv. Språk kan sällan översättas ord för ord, och att förvänta sig att “labores de mantenimiento” skulle motsvara “labours of maintenance” ¬– med sitt kraftfulla bildspråk – vore höjden av optimism. Ingen infödd engelskspråkig skulle tänka på något annat än “maintenance work”; och på samma sätt skulle: “We apologise for any inconvenience” vara den självklara översättningen för “Disculpen las molestias”.

Naturligtvis är budskapet i detta fall fortfarande tydligt och ingen skulle kunna undgå att förstå att vägen framför dem var avstängd. Men föreställ dig att er webbplats eller era företagstexter hade blivit översatta på liknande sätt? Att underhålla potentiella kunder med ofrivillig komik är förmodligen inte avsikten.

Kännetecknande för en bra översättning är att den inte förefaller vara en översättning. När jag började översätta för ett antal år sedan lärde jag mig snabbt den gyllene regeln: alltid översätta till, och bara till ditt “infödda” språk. Detta är vanligtvis det språk du lärde dig som barn, även om man givetvis kan ha förvärvat en status som “hedersmedlem i gruppen modersmålstalare”, efter att ha tillbringat många år i ett land där språket talas.

För många företag är det inte sannolikt att de nödvändiga resurserna står att finna “in-house”, vilket i huvudsak ger en två alternativ – antingen hitta en översättare direkt, eller använda en översättningsbyrå. Byråer kan använda översättare in-house, frilansare eller en kombination av de båda. En bra byrå kommer att matcha uppdraget med översättaren, och då inte enbart avseende käll- och målspråk utan även med själva ämnet i åtanke. Att hitta en riktigt bra byrå är en fantastisk känsla för såväl kund som frilansöversättare!Tack för den tid du har hjälpt oss med översättning till engelska. Som du vet har vi varit väldigt nöjda. Jag är gärna referens åt potentiella kunder. 

Översättningar av års och hållbarhetsrapporter

En av sveriges största familjeägda koncerner med en årlig omsättning på cirka 21.4 miljarder kronor

Ville bara ge lite feedback från mina finländska och tyska kollegor som kan vara av intresse … De är mycket nöjda med Stratcores översättningar, texterna är helt korrekta och väl översatta 😊. Mars 2023

Översättning av marknadstexter och tekniska texter samt produktion av webbinnehåll av journalistisk karaktär

Svenskt Livsmedelsforetag

Jag hoppas du mår bra och tack än en gång för ert utomordentliga arbete med översättningarna hittills!

Kan du hjälpa oss med ytterligare en översättning?

April 2023

Juridiska översättningar

Stort Svenskt energibolag

"Vi behöver ofta översatta texter snabbt. Det är då vi helt enkelt inte kunde klara oss utan Stratcore - de är alltid så pålitliga. De returnerar våra översättningar med total professionalism och alltid med samma glada leende. Vi uppskattar verkligen Stratcore och vill tacka dem för ett underbart partnerskap."

Översättningar av Marknad - HR – Journalistik – Företagskommunikation - Hållbarhet

Stora globala flygbolag

"Ville bara tacka dig för en anmärkningsvärd tolk som du organiserade för oss. Hon imponerade på oss med sin professionalism, eftersom hon var så lugn inför helt ny publik och affärsområde. Allt gick bra och vi ser fram emot att använda Stratcore och Tuijas tjänster igen inom en snar framtid."

Översättningar av ekonomiska rapporter och marknadstexter

Europeiskt fastighetsbolag

Stratcore följer riktlinjerna i den europeiska standarden för översättningstjänster SS-EN 15038:2006.